Hooggevoelig zijn, wat is dat nu eigenlijk? + 5 Tips

H O O G G E V O E L I G H E I D heeft niets met zweverigheid te maken ……

Het is een aangeboren eigenschap waarbij je zenuwstelsel gevoeliger is afgesteld dan gemiddeld – net als intelligentie of bijvoorbeeld linkshandigheid – . Hooggevoeligheid is dus gewoon een van de vele eigenschappen die je meekrijgt bij je geboorte.

Maar hoe kun je nu beter omgaan met deze eigenschap? In deze blog geef ik je 5 tips.

TIP 1:

Neem regelmatig tijd voor jezelf, minimaal & heel bewust 10 minuten per dag.

Even zitten, of nog liever liggen, in een ruimte waar je niet gestoord kan worden. (en ja, dat kan ;)zet je wekker 10 min. eerder, doet het voordat je gaat slapen, of doe het desnoods op het toilet)

Sluit je ogen, adem diep in door je neus, en blaas zachtjes en volledig uit door je mond. Ontspan je schouders. En voel dan … hoe het op dat moment met jou gaat. Adem rustig door, en merk op hoe jouw lichaam aanvoelt, of er plekken in je lijf zijn, die je wellicht iets meer zou kunnen ontspannen.

TIP 2:

Ga buiten een stuk wandelen

Wandelen zorgt voor veel positieve reacties in ons lichaam. Het vermindert stress in je lijf & het zorgt vanzelf voor de aanmaak van dopamine (wat er oa. voor zorgt dat je jezelf meer tevreden voelt).

Ben je moe of voel je jezelf overprikkeld? Dan helpt het echt, om naar buiten te gaan, en een lekker een stuk te lopen. Het liefst in de natuur, of in ieder geval in een voor jou rustige omgeving.

Tip 3:

Schrijf …..

Ken je dat? Dat je steeds dezelfde gedachten hebt. Dat je maar blijft malen, over dingen die je voelt, die je vindt, die je gezien hebt, of nog moet doen van jezelf bijvoorbeeld? Een ‘monkey mind’ wordt dat ook wel genoemd. Als een aap die van boom naar boom slingert, zo gedragen jouw gedachten zich. En daar … word je heeeeeeel moe van, vooral in je hoofd.

Het kan je heel goed helpen om je ‘drukke hoofd’ leeg te schrijven. Daar zijn van allerlei oefeningen voor. Maar wat heel goed helpt om gestructureerd te doen, is aan het einde van elke dag, bijvoorbeeld, net voordat je gaat slapen, “de dag van je af te schrijven”.

Koop een mooi boekje, en leg het naast je bed. Maak van het schrijven een dagelijkse gewoonte, net zoals je in de avond je tandenpoetst, schrijf je kort of langer de dag van je af, voordat je gaat slapen. Droom fijn!

Tip 4:

Beweeg!

Als je hoog sensitief bent, “ben je er goed in” om spanningen vast te houden, en dat kun je voelen aan je lichaam.

Zorg er daarom voor dat je elke dag genoeg beweegt. Dat helpt je namelijk om opgebouwde spanningen vanuit je lichaam weer los te laten. Vaak is jouw aandacht bij de energie in je hoofd en kan het heel goed zo zijn, dat je soms een beetje vergeet om ook je lijf goed te voelen.

Door een actieve lichamelijk actie, kun je een teveel aan spanning in het denken, ook weer lekker loslaten. Bewegen kalmeert het zenuwstelsel en stimuleert bovendien de productie van het geluks-hormonen, dopamine (zorgt voor een opwekkend gevoel) en serotonine (werkt kalmerend).

Tip 5:

‘Ontprikkel’ jezelf

Rust en balans zijn basisbehoeften van iemand die hoog-sensitief is, en misschien wel van iedereen. Het gaat om het vinden van een balans tussen de vele prikkels en de rust om die prikkels te verwerken.

De drukte waar jij jezelf waarschijnlijk dagelijks in begeeft, zorgt er voor dat je hersenen een grote hoeveelheid aan prikkels dienen te verwerken. Deze prikkels komen binnen via jouw zintuigen. En vaak heeft iemand die hoog gevoelig is, 1 of meerdere gevoelige zintuigen. Daarmee bedoel ik, dat je bijvoorbeeld heel gevoelig bent voor geluid, of overgevoelig bent voor licht & alles wat via jouw ogen ‘binnenkomt’ (alles wat je ziet aan indrukken).

Het is dan ook belangrijk, om jezelf te beschermen tegen prikkels, of jezelf tijd en rust te gunnen om te herstellen van die prikkels. Zodat je weer kunt opladen met nieuwe energie.

Dit kun je doen door tijd in te plannen voor jezelf, om iets te doen waarvan jij weet dat het jou ‘ontprikkeld’, denk hierbij aan buiten wandelen, yoga doen, meditatie, maar een ook een creatieve activiteit kan je heel goed helpen om weer op te laden. Doe dit het liefst in rust en stilte, zodat je echt even tot jezelf kunt komen.

Ik heb een besloten Facebook pagina opgezet https://www.facebook.com/groups/hspcoachingsamentascheepens

waar ik wekelijks leuke informatie, oefeningen, handige weetjes, over hoog gevoelig zijn, in deel.

Weet jij dat je hoog sensitief bent, of heb je alleen een vermoeden?

Persoonlijk denk ik dat er veel mensen hoog sensitief zijn, maar hier geen idee van hebben.

Dus ook als je het niet zeker weet, voel je welkom om lid te worden van deze groep.

Je vindt in deze groep ook een leuk vragen lijstje, waar uit zal blijken of jij eigenschappen bezit van een HSP’er.

En als je vragen hebt, stel ze gerust, ik beantwoord ze graag.

Lieve groet van Samenta