Waarom is Yin Yoga zo gezond voor je?

Je zou kunnen denken….Yoga is toch gewoon Yoga.

En ja, dat is ook zo. Maar toch zijn er verschillende vormen van yoga te onderscheiden. Yin Yoga is echt supergoed voor je, en ik vertel je graag waarom en wat het nu zo bijzonder maakt.

Wat is nu eigenlijk Yin Yoga?
Wanneer je Yin Yoga doet, blijf je wat langer in 1 bepaalde yoga houding. En dat heeft vooral een positieve uitwerking op het bindweefsel, het bindweefsel vlies (fascie genoemd) en op je gewrichten.

In veel andere vormen van yoga, ligt de nadruk vaak op de werking van de spieren of stimuleer je bepaalde processen die plaatsvinden in jouw lichaam. Denk daarbij aan bijvoorbeeld het proces van het verteren van dat wat je eet & drinkt, of op het ademen.

Bij Yin Yoga gaat het dus vooral om het bindweefsel.

Maar wat is dat nu precies, dat bindweefsel?
Bindweefsel heeft vooral een bindende functie in het menselijk lichaam. Het verbindt de huid met de spieren daaronder, het omhult de organen, het verbindt de pezen met de spieren, en bedekt alle bloedvaten.

Nogal een belangrijke functie dus.

Als je het bindweefsel wilt aanspreken, duurt het even voordat het in beweging komt. Dat is de reden, dat je gemiddeld 3 tot soms wel 5 minuten in 1 houding blijft.

Mijn ervaring met Yin:
Persoonlijk vind ik, dat lang blijven in 1 houding, dé uitdaging van Yin. Je krijgt gedachten…..bijvoorbeeld: ”hoe lang blijf ik nog in deze houding?” En je voelt van alles wat je anders misschien niet zou voelen. Weerstand mag je loslaten, gedachten kun je meer laten gaan. En dat zorgt er voor dat je kunt ‘zakken’ in een houding, dat je naar een bepaalde vorm van overgave gaat. Waardoor je dus ontspant. Dieper in een houding zakt.

Voor wie is Yin Yoga geschikt?
Bindweefsel vlies krimpt wanneer het lang niet wordt aangesproken. Denk aan bijvoorbeeld veel zittend werken, of lang staan in dezelfde houding. Ook bij rugklachten, kan Yin Yoga je veel verlichting geven. Omdat in de rug veel bindweefsel zit. En misschien wil je er helemaal (nog) niet over nadenken, maar wanneer we ouder worden, worden onze gewrichten wat strammer, en het bindweefsel wat droger/stugger, wat je heel goed soepeler kan maken door het beoefenen van Yin Yoga.

Yin Yoga & sporten als combi:
Ook wanneer je veel sport of traint, is Yin yoga een hele fijne combi. Tijdens het sporten, maak je vaak je spieren juist kort en krachtig. Wanneer je Yin yoga doet, verleng je je spieren, versoepel je het bindweefsel en je gewrichten. En daarnaast ben je bezig met het uiteindelijk verzachten van jouw lijf, in samenwerking met jouw ademhaling. Adem je goed, tijdens een training, kan je vaak veel meer aan, dan wanneer je bijvoorbeeld je adem vast houdt, als iets zwaar wordt.

Nou, ik denk dat er genoeg reden is, om deze heerlijke les eens mee te doen.

Anouschik geeft de Yin Yoga lessen bij Sen Yoga elke dinsdagochtend van 9.30 – 10.30u en iedere woensdag avond van 20.00 – 21.00u.

Je bent altijd welkom om een les mee te doen!

Klik hier om een proefles te reserveren.

Lieve groeten van Samenta ♥