Een winterdip …

Een winterdip, of ook wel de winterblues genoemd, heb jij er last van?
Ik denk zelf eigenlijk dat iedereen daar wel wat van merkt.

Het eerder donker worden in de avond, de vele regenbuien en de donkere wolken. Het doet iets met je gemoedstoestand. En daar kun je best wel iets aan doen. Ik vertel je er graag meer over.

Allereerst:
Wat voel je bij een winterdip?
Je voelt je meer moe, je hebt gebrek aan energie en motivatie, en kun je je ook gewoon een beetje down voelen.

Je kunt je denk ik wel voorstellen dat wij mensen, over het algemeen, blijer worden van een dag met veel zonneschijn, dan een regenachtige sombere dag. Het biologische ritme van de mens, raakt maar in de war door die donkerte. En ook de productie van melatonine, het slaap-hormoon, wordt eerder en meer aangemaakt.

Waardoor krijg je een winterdip?
Het komt vooral aan een verminderde bloostelling aan natuurlijk zonlicht. De dagen zijn korter, en het weer is minder zonnig. En ook op de dagen dat de zon wel schijnt, is het natuurlijke lichtniveau van de zon lager.

Wat kun je doen, om zo min mogelijk last te hebben van een winterdip?

  • Allereerst is het belangrijk om zoveel mogelijk natuurlijk licht op te zoeken. Dus ga naar buiten, ook op bewolkte dagen
  • Lichaamsbeweging is een krachtig middel tegen een winterdip. Bewegen stimuleert de productie van endorfines aan, het zogenoemde gelukshormoon. Je kunt gaan wandelen, sporten, of een heerlijke yoga les uitkiezen.
  • Zorg goed voor jezelf tijdens de wintermaanden. Eet gezond, drink voldoende water, slaap genoeg en ontspan jezelf voldoende. Dit is het hele jaar natuurlijk belangrijk, maar juist als je last hebt van minder energie, of je voelt je wat minder fijn, zorg dan nog beter voor jezelf.
  • Laat je informeren over het gebruik van vitamine D, als supplement. Ik volg de groene vrouw op instagram, en zij deelt regelmatig handige info over het gebruik van supplementen. Het beste tijdstip voor het innemen van Vitamine D, zou volgens haar in de ochtend bij het ontbijt zijn.
  • Als je meer dan een beetje, last hebt van een winterdip, kun je ook een daglamp gebruiken, om zo aan voldoende daglicht te komen. (ik heb er gewoon 1tje gegoogled hoor, heb zelf geen ervaring met het gebruik van een daglamp)

Kortom, herken je jezelf, na het lezen van dit verhaal, in het hebben van een winterdip(je)? Gebruik dan de tips hierboven, om het voor jezelf wat gemakkelijker te maken.

En weet dat je altijd welkom bent om een yoga les te volgen of een kies 1 van de recepten van de site, om wat lekkers, gezonds te maken voor jezelf.

Liefs van Samenta ♥